Crida a Praxàgores

“Les assambleistes” o “L’assemblea de dones” d’Aristòfanes és una comèdia que es va representar al voltant del 392 a.C. a Atenes. En aquells dies, Atenes ja no era el que era i aquesta imatge de filòsofs declamant a l’àgora i participant en la vida política de la ciutat s’havia espatllat bastant. Es diu que, per aquella època, els polítics -horror!- cobraven per participar en l’Assemblea Popular, on es prenien les decisions que afectaven la ciutat. I que els polítics -terror!- eren persones corruptes al servei d’interessos privats.

Així va ser que Aristòfanes es va inventar aquesta paròdia de la classe política i va posar com a protagonistes les dones. Praxàgora i les seves col·legues decideixen colar-se als òrgans de poder d’Atenes i proposar, disfressades d’homes, un canvi radical en la política, basat en la igualtat i l’exercici de la democràcia. Però no ens enganyem. Aristòfanes no va ser, ni de bon tros, un protofeminista. Al contrari, va utilitzar tot un seguit d’estereotips i tòpics masclistes com a eines per parodiar la situació lamentable en què es trobava Atenes. No proposava una igualtat entre homes i dones, tampoc una igualtat de classes, ja que defensava l’esclavitud.

I no obstant això, ens interessa l’esperit aristofànic. Per això volem reescriure una “Assemblea de les dones” que rebenti el discurs del poder des de la nostra concepció contemporània de la democràcia. I així acabar amb la política de confrontació que porta a l’odi i la divisió social i que menysprea el diàleg com a fonament de la bona política.

Per això fem una crida a les Praxàgores d’aquest país:

  1. Convoqueu assemblees de persones que donin suport a aquesta visió de la política en les vostres ciutats i pobles.
  2. Llegiu juntes i en veu alta el text d’Aristòfanes (pdf descarregable aquí)
  3. Comenteu i apunteu idees per transformar-lo i que representi l’esperit de les noves aristofàniques.
  4. Envieu els vostres comentaris a info@aristofanicas.com
  5. El nostre grup d’escriptores recollirà les vostres idees i les farà servir com a inspiració per al seu exercici de reescriptura.

Gaudiu de les assemblees, feu-vos fotos, graveu vídeos, compartiu-ho tot a les xarxes!! Twitter @aristofanicas # aristofàniques # aristofánicas #NosotrasParlem

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *